Генератори електричної енергії
datakom-ukraine header.jpg
044 451-7300; 044 451-7344;

Час роботи: Понеділок-П’ятниця з 10:00 до 18:00.  

Генератори електричної енергії

Домашня електростанція. Застосування автоматики для керування роботою генератора.

08.08.2016

Домашня електростанція. Застосування автоматики для керування роботою генератора.

Генератори електричної енергії. Що це? Це комфорт. Це безпека. Це впевненість. Впевненість в собі, в своєму будинку. Наявністю генератора у власному будинку сьогодні нікого не здивуєш. На сьогоднішній день бензо- або дизель-генератор це не розкіш – це вже стало нагальною потребою. Адже при зникненні струму, життя в будинку завмирає – води немає, тепла немає, світла немає…

Якісь проблеми можна вирішити, використовуючи ДБЖ – джерела безперебійного живлення. Функціонально ДБЖ виконує роль всім знайомого UPS для комп’ютерів. Різниця лише в тому, що джерело розрахованве на велику потужність і на більш тривалий час роботи.

Тривалість роботи залежить лише від ємності акумуляторних батарей. Але у цих приладів є істотні недоліки – обмежений час роботи, висока ціна. Використання ДБЖ оптимально на найвідповідальніших ділянках, зокрема – для живлення котла опалення, чергового освітлення, сигналізації.

Але, безвихідних ситуацій не буває. Вирішити проблеми з безперебійним живленням може альтернативне джерело електроенергії – міні-електростанція – бензо або дизель-генератор. Найпоширеніші види генераторів в якості палива використовують бензин або дизель. Нещодавно на ринку генераторів з’явилися генератори, де в якості палива застосовують газ – природний або скраплений.

Потужність генераторів застосовуваних у побуті коливається від 500 Вт і до 100 кВт. Найбільш затребувані генератори середньої потужності – від 6 до 15 кВт, приблизно стільки необхідно для нормального існування середніх розмірів будинку. Для нормальної роботи генератора необхідно враховувати номінальну потужність, і по можливості відключити найбільш енергоємні споживачі – електрокамін, бойлер, Електроплити, кондиціонери.

Практично всі генератори середньої і великої потужності обладнані електростартером, що істотно полегшує експлуатацію генераторів. Для початку роботи досить натиснути кнопку або повернути ключ запалювання і станція готова до роботи.

Деякі моделі з більш просунутих генераторів комплектуються вбудованою системою автозапуску-АВРом. Алгоритм роботи автоматики приблизно такий: АВР (автоматичне введення резерву) контролює наявність напруги в міській мережі.

При зникненні напруги в мережі генератор автоматично запускається і подає напругу на споживача. При появі напруги в мережі АВР автоматично перемикає споживача на електричну мережі і зупиняє генератор. Але даний пристрій (АВР) є лише в небагатьох генераторах. Алгоритм роботи АВР досить простий і практично у всіх однаковий.

Наявність автоматики значно спрощує і робить роботу з генератором набагато простішою і комфортнішою, а крім того, практично не вимагає вашої участі в процесі запуску-зупинки генератора, підключення-відключення навантаження.

Спочатку наші «Кулібіни» збирали автоматику в домашніх умовах, що, природно, робило її досить примітивною, хоча функції, покладені на неї, виконували справно.

Сучасні ж АВР – це досить «розумні» пристрої. Автоматика контролює не тільки наявність напруги в мережі, але і його якість. Контроль здійснюється за напругою, частотою, показує напрацювання мотогодин. При досягненні певної кількості напрацьованих годин, АВР сигналізує про це, або робить заборону на запуск генератора.

У разі використання в трифазних мережах, АВР контролює послідовність фаз. Так, якщо напруга в мережі впала нижче заданої напруги, або змінилася частота, АВР сприймає це як аварію і вводить в роботу генератор. При стабілізації напруги в мережі відбувається зворотне перемикання на електромережі.

Про роботу пристрою можна судити лише по декількох світлодіодах. Вартість даного пристрою починається від 100 $ і вище. До цієї суми варто додати вартість контакторів. Наприклад, один контактор фірми ABB на 63А, коштує десь $ 80. А їх потрібно 2 штуки. Виконано дані пристрої у вигляді окремої плати або невеликого блоку для монтажу на DIN-рейку.

У більш дорогих моделях вже присутнє цифрове табло, на яке виводиться вся інформація про роботу генератора і електромережі. За допомогою клавіатури і табло існує можливість самостійного програмування практично всіх параметрів роботи автоматики і генератора.

Також в деяких моделях передбачено дистанційне керування і контроль роботи генератора за допомогою ПК. Вартість даних АВР може коливатися від 450 до 700 $, в залежності від моделі пристрою.

Спосіб виконання даного пристрою – металевий або пластиковий бокс. На передній панелі присутнє цифрове табло і клавіатура.

І наостанок добра порада. Монтаж повинен здійснювати тільки професіонал, який знає принцип роботи генератора і автоматики.

По матеріалам сайту moyaxata.pp.уа

Назад к списку новостей

  • КОРОТКИЙ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ DATAKOM
  • ІНТЕРНЕТ- МОНІТОРИНГ ГЕНЕРАТОРІВ
  • ІНТЕРНЕТ- МОНІТОРИНГ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ
  • Програмне забезпечення та ліцензії
  • Контактори та автомат. перемикачі 4PRO
  • Щити, шафи та рубильники АВР
  • Щити автом. управління генераторами
  • Моделі попередніх поколінь
datakom-ukraine header.jpg